top of page
brown long haired dog on white textile_edited.jpg

Halflangharen

Een halflangharige hond heeft korte haren op de voorkant van zijn voorpoten, op de voorkant van zijn achterpoten en op zijn snuit. Het lijf is langer behaard en zijn broek, achterkant van zijn voorpoten, buik, bef en kraag zijn nog iets langer behaard. Voorbeelden van halflangharige rassen zijn: Border collies, langharige Chihuahua's, Nova scotia duck tolling retrievers, Golden retrievers, Vlinderhondjes, keeshondjes, Schotse herders etc. De frequentie van trimbeurten van deze vachtypes is heel persoonlijk. Een aantal honde met dit vachttype heeft frequent onderhoud nodig ivm snel 'oppakken/dichtslaan' van de vacht, maar bij de rest is het voornamelijk afhankelijk van wat de eigenaar prettig/praktisch vind. De een komt nooit, de ander elk half jaar en weer een ander elke 6 weken, omdat ze dat gewoon schoon vinden. De meeste mensen hebben bij deze rassen voornamelijk last van de losse wol in huis. Vroeger kon je uitgaan van een verharing van 2x per jaar, 1 keer in de lente en 1 keer in de herfst. Toen leefden de meeste honden buiten en paste de vacht zich aan het weer aan. Helaas gaat dat tegenwoordig niet meer op.

Als deze vachten geschoren worden is er een grote kans dat de vacht dramatisch veranderd. De dekharen van deze rassen doen er lang over om, vanaf het uitvallen van de haar, tot zijn volle lengte te groeien, soms wel 2 tot 3 jaar. Dat betekent dat als de volgroeide dekharen worden afgeknipt, deze eerst moeten uitvallen om weer te kunnen groeien tot hun oorspronkelijke lengte. Doordat de wolharen wel harder groeien, komen deze dus over de dekharen heen gegroeid. Hierdoor lijkt de vacht dus 'ontploft' en zien de dekharen er bot uit. Ook kan er 'scheeralopecia' ontstaan, kale/dunne plekken als gevolg van scheren. Dit kan wel herstellen, maar kan 2 tot 3 jaar duren mits er dan niet aan geknipt wordt natuurlijk! Scheren zal ook niets veranderen aan de verharing, er is zelfs een grote kans dat de hond meer wol aan zal maken omdat de huid die wol nodig heeft!

Om deze reden scheer ik deze vachten niet. Deze vachten hebben baat bij een 'was en blaas' beurt, zodat alle haren die al los in de vacht hangen eruit komen en de rest, die de hond nog nodig heeft, blijven zitten. Eerst word de hond goed in de sop gezet en laten we de haren weken, hierdoor zuigen de oude beschadigde haren zich vol met water en komen ze los zonder te trekken. De waterblazer zorgt ervoor dat ze eruit komen. Op deze manier worden de gezonde haren met rust gelaten die de huid/hond nog nodig heeft.

Daarnaast kunnen de voeten netjes worden geknipt. En de 'bevedering' (lange haren aan de voorpoten, de broek en de buik) naar wens worden ingekort. Soms hebben ze her en der wat pluizig dood haar, dit kan worden uitgeplukt voor het meest natuurlijke resultaat, door dit te plukken blijft dat haar ook langer weg als dat het zou worden geknipt.

Voor meer informatie over de verharing kunt u kijken onder het kopje 'kortharen' (knop hieronder). 

De informatie over het (veelvuldig) kammen/borstelen, gaat ook op voor dit vachttype. Wel is het belangrijk de lange delen regelmatig te kammen/borstelen om klitvorming te voorkomen. Een waterblazer is voor halflangharige honden ook een heel fijn hulpmiddel om ongeforceerd wol te verwijderen. Tevens is het voor de eigenaar minder intensief dan kammen, LET OP je wordt er wel vies van.

Halflangharen: Diensten
bottom of page