top of page
Image by Mark Williams

Langharen

Langharige honden zijn honden waarbij de haren overal op het lichaam even lang worden en nagenoeg even hard groeien. Deze honden kunnen zonder problemen worden geschoren, geknipt of geëffileerd. Voorbeelden van langharige honden zijn: Shih-Tzu's, Lasha apso's, Maltesers, Yorkshire terriers, Doodles, Poedels, Tibertaanse terriers etc. Afhankelijk van de lengte die word behouden en het onderhoud thuis, ligt de frequentie van deze trimbeurten tussen de 6 weken en de 3 maanden.

De lengte die kan worden behouden is afhankelijk van de staat van de vacht. Als er erg veel vervilting is, is er helaas maar 1 optie en dat is helemaal kort. Uithuilen en opnieuw beginnen zullen we dan maar zeggen.

Hoe minder klit hoe meer opties er zijn.

Het is belangrijk om een balans te vinden in wat u mooi vind, hoe goed u de hond zelf bij kunt houden, wat u praktisch vind en, natuurlijk ook niet onbelangrijk, hoeveel geld u er voor over heeft. De trimsalon kan hier goed in adviseren, maar kan natuurlijk niet weten hoe het u thuis afgaat.

Heel kort door de bocht: hoe korter de hond hoe goedkoper u uit bent. LET WEL; Hierin moet wel de gezondheid van de hond/huid meegenomen worden. Voor de huid (en dus de hond) is het niet gezond om korter te gaan dan 1,5 cm.

Scheren: is niet altijd kaalscheren, er zijn door verschillende opzetkammen allerlei lengtes te kiezen. Ook is er voor de vacht geen verschil tussen scheren en knippen. De vacht zal er niet anders door worden.


Knippen: Een hond in zijn geheel knippen is veel meer handwerk en daardoor meer werk en automatisch dus een duurdere trimbeurt. Wel word elke hond die geschoren word altijd nageknipt voor het mooiste resultaat.

Effileren: Een effileerschaar is een schaar met inkepingen, hierdoor ontstaat een minder strak effect.

Een effileerschaar word vooral gebruikt bij honden met sluike vachten zoals een Yorkshire terrier. Bij deze vachten word het haar met een rechte (gewone) schaar vaak hakkelig.

Lang houden: We zien het (helaas) niet vaak meer, maar de hond lang houden is absoluut mogelijk. Wel moet dit echt een bewuste keuze zijn en moet er beseft worden dat dit veel onderhoud vergt. U kunt het ook helemaal door de trimsalon laten bijhouden, maar dan is de frequentie van de trimbeurten vrij hoog (elke 3 tot 6 weken). Wel zijn de trimbeurten dan korter en dus voordeliger. In sommige gevallen is het dan soms even duur als elke 2-3 maanden een grote trimbeurt.

In dit geval word de hond dan gewassen en uitgefohnd, waardoor hij thuis ook weer makkelijker te onderhouden is. Daarnaast worden de voeten bijgewerkt en indien gewenst opgeknipt, het hoofd word bijgewerkt en verdere wensen van de klant kunnen worden ingewilligd. 

Langharen: Diensten
bottom of page